Για την απόκτηση του τίτλου σπουδών (ελληνικού ή/και αγγλικού), εκτός του οργάνου χρειάζεται παρακολούθηση και επιπλέον μαθημάτων τα οποία ονομάζονται υποχρεωτικά, η ελάχιστη φοίτηση των οποίων είναι: Ιστορία Μουσικής (2 έτη), Μορφολογία (1 έτος), Πιάνο (μέχρι τη μέση), Θεωρία (3 έτη), Αρμονία (3 έτη), Σολφέζ (5 έτη), Μουσική Δωματίου (3 έτη), Πρακτικό Διδασκαλείο, Ορχήστρα, Χορωδία και άλλα ανάλογα με την ειδικότητα. Η εξέταση των απαιτούμενων κατά περίπτωση υποχρεωτικών μαθημάτων, πρέπει να ολοκληρωθεί τουλάχιστον ένα εξάμηνο πριν τις πτυχιακές ή διπλωματικές εξετάσεις. Για την απόκτηση πτυχίου θεωρητικών απαιτείται η υποβολή φωτοτυπημένων όλων των εργασιών του τελευταίου και των προηγουμένων ετών, στην εξεταστική επιτροπή.
 
ΠΡΟΣΟΧΗ
Τα όργανα μπουζούκι, ακκορντεόν και αρμόνιο, παρότι διδάσκονται νόμιμα στα περισσότερα ελληνικά ωδεία, δεν συμπεριλαμβάνονται σε καμία νομοθετική ρύθμιση και δεν ανήκουν στα επίσημα όργανα. Αυτό σημαίνει ότι ο φοιτητής του οργάνου αυτού ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ να λάβει πτυχίο ή δίπλωμα ανεγνωρισμένο από το κράτος, εκτός από μία απλή βεβαίωση από το ωδείο.
 
Το διδακτικό έτος ξεκινά την ίδια ημέρα του Σεπτεμβρίου όπως όλα τα Δημόσια Σχολείακαι λήγει την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου, με την πραγματοποίηση των τελικών εξετάσεων. Ως επίσημες αργίες, μετά από κοινή απόφαση των Υπουργών Παιδείας και Πολιτισμού, ορίζονται: η 28η Οκτωβρίου, η 12η Δεκεμβρίου (γιορτή Τσακάλωφ), η περίοδος από την 24η Δεκεμβρίου έως και την 7η Ιανουαρίου (Χριστούγεννα), η 17η Ιανουαρίου (Αγίου Γεωργίου Νεομάρτυρος Ιωαννίνων), η 30η Ιανουαρίου (Τριών Ιεραρχών), η 21η Φεβρουαρίου (απελευθέρωση Ιωαννίνων), η Καθαρά Δευτέρα, η 25η Μαρτίου, η περίοδος από την Κυριακή των Βαΐων έως και την Κυριακή του Θωμά (Πάσχα), η 1η Μαίου (πρωτομαγιά) και η Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος. Έκτακτη διακοπή μαθημάτων μπορεί να γίνει μόνο με απόφαση Νομάρχη, για χιόνια ή κακοκαιρία και άλλες δυσμενείς συνθήκες.
 
Τα θεωρητικά μαθήματα αρχίζουν το δεύτερο Σάββατο του Σεπτεμβρίου και τελειώνουν με τις τελικές εξετάσεις την τρίτη Κυριακή του Ιουνίου, εκτός των τάξεων πτυχίου που ολοκληρώνουν τα μαθήματα πριν τις πτυχιακές εξετάσεις.
Η φοίτηση και η παραμονή ενός σπουδαστή στον «Τσακάλωφ» προϋποθέτει μια ευπρεπή συμπεριφορά και ένα αυξημένο αίσθημα ευθύνης και συνέπειας. Έτσι, οποιαδήποτε ζημιά που προκαλείται στις εγκαταστάσεις, τα όργανα, τα μηχανήματα, τα έπιπλα ή τα βιβλία του «Τσακάλωφ» από οποιαδήποτε ενέργεια σπουδαστή (κακός χειρισμός, εσκεμμένη πράξη, αμέλεια κλπ) ο σπουδαστής είναι υποχρεωμένος στην άμεση αποζημίωση και αποκατάσταση της φθοράς που προξένησε εκτός των άλλων πειθαρχικών επιπτώσεων που τυχόν θα έχει. Το ωδείο μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να δανείσει σε σπουδαστές του βιβλία, μουσικά όργανα ή άλλα εξαρτήματα, αλλά πάντα για περιορισμένο χρονικό διάστημα. Απαγορεύεται η ταυτόχρονη φοίτηση του ιδίου σπουδαστή σε δύο ή περισσότερα ωδεία. Όλοι οι μαθητές και οι εργαζόμενοι στον «Τσακάλωφ» οφείλουν να συμμετέχουν και να παρακολουθούν όλες τις εκδηλώσεις, υποχρεωτικά.