Η Συμφωνική Ορχήστρα Τσακάλωφ είναι η πρώτη περιφερειακή ορχήστρα της Ελλάδας, αυτοδημιούργητη και με διεθνή καταξίωση, σύμφωνα με τα λόγια του Γ.Γ.Π.Η. Στυλιανού Τσιτσιμελή. Γενεσιουργός δύναμη της Συμφωνικής είναι η ηπειρώτισσα καλλιτέχνης Ασπασία Ζέρβα που την ίδρυσε το 1984 και από τότε λειτουργεί σε μόνιμη βάση, έχοντας 65 μόνιμα μέλη. Πολλοί γνωστοί Έλληνες και ξένοι μαέστροι την έχουν διευθύνει και καταξιωμένοι σολίστ έχουν συμπράξει μαζί της.

Τα μέλη της Συμφωνικής Τσακάλωφ προέρχονται από τα Γιάννενα και την ευρύτερη περιφέρεια της Ηπείρου, (Ηγουμενίτσα, Φιλιάτες, Πάργα κ.λ.π.), την Αλβανία και την Αθήνα, όπου ο «Τσακάλωφ» έχει Παραρτήματα. Το έργο της βρίσκει ελλαδική και ευρωπαϊκή καταξίωση όχι μόνο επειδή μεγάλος αριθμός αιτήσεων σολίστ και μαέστρων από όλη την Ελλάδα και την Ευρώπη εκκρεμεί για σύμπραξη, αλλά κυρίως γιατί Έλληνες και Ευρωπαίοι κορυφαίοι συνθέτες (Bernard van Beurden, Angel Escudero, Κώστας Κυδωνιάτης, Ανδρέας Καρμπόνε, Χρήστος Δημάκης κ.α.) από το 1990 συνθέτουν έργα ειδικά για τη Σ.Ο.Ν.Τ. τα οποία εκτελούνται εντός και εκτός της χώρας σε παγκόσμιες πρώτες!
 
Το 1989 με τη συμπαράσταση της κ. Άννας Χαρίτου και της τότε Υπουργού Πολιτισμού Μελίνας Μερκούρη, αρχίζει η αλματώδης ανάπτυξη της Συμφωνικής Ορχήστρας Τσακάλωφ με συναυλίες στο εξωτερικό εκπροσωπώντας την Ελλάδα και κερδίζοντας βραβεία και διακρίσεις (Ισπανία 1991, Γαλλία 1992, Γερμανία 1994 & 2000, Αγγλία 1995, Αλβανία 2001 & 2006).
Ο μεγαλύτερος θρίαμβός της ήταν στο Λονδίνο όπου εκπροσώπησε την Ελλάδα στον παγκόσμιο εορτασμό για τα 50 χρόνια από τη λήξη του Β Παγκοσμίου Πολέμου. Η κορύφωση της επιτυχίας της σ’ αυτές τις εκδηλώσεις ήταν η δημιουργία του συλλεκτικού της Compact Disc, το οποίο κυκλοφόρησε παγκόσμια και βρίσκεται στα χέρια των 58 Aρχηγών Kρατών που παρευρέθησαν στις εκδηλώσεις για το VE-Day του Λονδίνου. Επίσης το έτος 2000 εκπροσώπησε την Ελλάδα στο διεθνές φεστιβάλ Bach στη Γερμανία, με την ευκαιρία συμπλήρωσης 250 ετών από το θάνατο του JohannSebastianBach.
Η Συμφωνική Τσακάλωφ δεν είναι ιδιωτική ορχήστρα. Είναι μη κερδοσκοπικός φορέας, που ιδρύθηκε από το Πνευματικό Κέντρο Τσακάλωφ, με σκοπούς πολιτιστικούς και εκπαιδευτικούς. Στηρίζεται οικονομικά από τα ασθενή έσοδα του «Τσακάλωφ», ενώ δεν λαμβάνει τακτική επιχορή-γηση από το Υπουργείο Πολιτισμού, ή άλλον κρατική ή δημοτικό φορέα. 

Το έργο της – κατά γενική ομολογία – είναι μοναδικό, αφού ξεκίνησε χωρίς προκήρυξη ενδιαφέροντος, όπως κάνει π.χ. η Κ.Ο.Α. για επαγγελματίες μουσικούς, αλλά από μικρούς μαθητές που εκπαιδεύτηκαν και εξελίχθηκαν μέσα σ’ αυτή κάτω από αντίξοες συνθήκες. Παρόλα αυτά, σήμερα πολλά από τα μέλη της στελεχώνουν ορχήστρες στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό, όπως την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, την Καμεράτα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, την Εθνική Λυρική Σκηνή, τη Συμφωνική Ορχήστρα της Στοκχόλμης, τη Συμφωνιέτα της Νέας Υόρκης κλπ.